Іван-чай відомий своїми корисними властивостями ще з часів Київської Русі, його називали напоєм сили за тонізуючу дію на організм. Великий вміст дубильних речовин та вітаміну С роблять його імуностимулюючим напоєм із протизапальною дією. Має легку знеболювальну дію, містить пектин та флавоноїди. Не містить кофеїну, щавлевої чи пуринових кислот, які негативно впливають на обмін речовин.
Листя малини мають багатий біохімічний склад, у них міститься аскорбінова кислота, флавоноїди, органічні кислоти, мінеральні солі, в'яжучі та дубильні речовини, також у листі містяться саліцилати, які діють аналогічно аспірину, його використовують у складі вітамінних чаїв та напоїв для зміцнення імунітету. Традиційне використання лікарського трав'яного чаю з листя малини є жіночим напоєм для полегшення менструальних судом та дискомфорту.
За складом
Іван-чай (кипрів вузьколистий), лист малини.