АМАРАНТОВА КРУПА
Є багато дієтичних і просто корисних для здоров'я продуктів, але амарантова крупа, заслужений лідер у цьому списку. Вона допоможе позбавитися більшості проблем зі здоров'ям або самопочуттям, нормалізує вашу вагу, і допоможе значно покращити стан шкіри. У природі не існує рослини подібного амаранту, яке б комплексно упорядковувало весь організм, а не просто певні його функції.
Амарант, як і гречка і кіноа, належить до розряду псевдозернових. Але це не заважає йому протягом вже понад восьми тисячоліть бути хлібом насущним для народів, що населяють Мексику, Колумбію, Чилі, а також як крупу в азіатському Непалі, Китаї та Індії.
Треба сказати, що білок амарантового насіння має ідеально збалансований амінокислотний склад, в якому присутні альбуміни та глобуліни, необхідні для сироватки крові та цитоплазми живих клітин. Зазвичай постачальниками альбумінів та глобулінів є молочні продукти та яєчний білок і практично ніколи рослини. Щодо цього амарантове насіння унікальне.
У країнах Південно-Східної Азії, а також Північної та Південної Америки з амарантової крупи роблять:
каші;
дитячі суміші;
макаронні вироби;
чіпси;
випічки та десерти.
Вона настільки популярна ще й тому, що її крохмаль використовують як загусники при виробництві йогуртів та інших кисломолочних продуктів. Крохмали амаранту використовуються при виробництві пива, кондитерських виробів. А шкірка насіння містить пігменти, які незамінні при виготовленні соусів. Вона надає їм темно-коричневе забарвлення та специфічний приємний смак.
У нашій країні крупу амаранта знають з XVIII століття, але популярність вона починає набувати лише тепер. Здебільшого її використовують у їжу люди, у яких проблеми із засвоєнням глютена – специфічного білка, що міститься у зернових культурах, які ми традиційно вживаємо у їжу.