Перш за все, гречка дуже багата залізом. Крім того, в гречаній крупі містяться такі корисні елементи, як калій, необхідний для роботи серця, кальцій і фосфор, незамінні для кісткової системи.
Також в цьому продукті є йод, який надає багатостороннє вплив на зростання, розвиток і обмін речовин, цинк, що забезпечує метаболізм вітаміну Е, фтор - найважливіший елемент для зубної емалі, молібден, потрібний для підтримки активності деяких ферментів, і кобальт, необхідний для кровотворення, функціонування нервової системи і печінки.
Багата гречка і вітамінами: В1 (тіамін), який грає важливу роль у вуглеводному, білковому і жировому обміні, В2 (рібофлафін), необхідний для утворення еритроцитів, для регуляції росту і репродуктивних функцій в організмі, В9 (фолієва кислота), незамінний для створення і підтримки в здоровому стані нових клітин, тому наявність достатньої кількості цього вітаміну особливо важливо в періоди швидкого розвитку організму - на стадії раннього внутрішньоутробного розвитку і в ранньому дитинстві. Крім того, вітамін РР (нікотинова кислота), який бере участь у метаболізмі жирів, і вітамін Е, який є важливим антиоксидантом і сприяє збагаченню крові киснем. Містяться в гречаній крупі і найцінніші білки.