Насамперед, рослина багата своїм полівітамінним складом. Це аскорбінова, пантотенова, мурашина, кавова, ферулова, P-кумарова кислоти, дубильні, білкові та азотисті речовини та каратиноїди, а також вітамін К, природний кардіостимулятор – глікозид уртицин, амінокислоти та інші необхідні для організму елементи.
Завдяки такому букету корисних властивостей настої з кропиви покращують роботу травної системи, мають жовчогінний ефект, нормалізують ліпідний обмін і знижують рівень холестерину в крові. Наявність вітаміну К надає рослині кровоспинні та протинабрякові властивості, а рослинний білок лектин – антитоксична властивість.
Присутній у кропиві хлорофіл має імуностимулюючу дію, допомагає загоєнню пошкоджених тканин та посилює ріст волосся. Дослідження на тваринах показали, що настої з листя кропиви можуть знижувати цукор при діабетах, підвищувати рівень гемоглобіну та нормалізувати роботу серцево-судинної системи.