Топлене вершкове масло (або масло Гхі)
Продукт, що отримується з якісного вершкового масла шляхом термічної обробки, зарекомендував себе у східній медицині як чудодійний засіб.
Гхі (або гі) – це слово на санскриті, яке позначає очищене топлене коров'яче масло. Чим старше воно, тим цінніше і тим цілющі його властивості. Якісно приготовлена топлена олія може простояти в теплому приміщенні десятки років. Воно не покриється цвіллю і не згіркне. У давній Індії витримане масло Гхі вважалося коштовністю.
З погляду традиційної медицини топлене вершкове масло не менш цінне, тому що в процесі обробки воно набуває оптимального складу.
Склад олії гхі
За своєю молекулярною структурою топлене масло гхи відрізняється від інших жирів тваринного походження.
При перетоплюванні з первинного продукту видаляються шкідливі домішки, молочні білки, цукор та вода, натомість залишаються:
Вітамін Е – найсильніший антиоксидант.
Вітамін А - не міститься в жодному з їстівних масел крім Гхі.
Незамінні жирні кислоти (вміст лінолієвої кислоти 4 – 5%)
Слід зазначити три особливості складу олії гхі:
препарат не містить лактозу, тому його можуть використовувати люди з непереносимістю цього вуглеводу;
жирні кислоти у складі топленої олії мають короткий хімічний ланцюг, тому краще засвоюються організмом;
білковий казеїн у процесі перетоплення масла видаляється, тому гхі нешкідливо для людей з підвищеним холестерином.