Гхі - стародавній продукт, що є різновидом очищеного топленого масла. Його використовують уже не одну тисячу років. Воно згадується в індійських манускриптах, присвячених вченню Аюрведа. Порівняно недавно цей вид олії був наново відкритий дієтологами, які рекомендували його вживання всім, хто дотримується здорового харчування. Увага! Гхі вже кілька тисячоліть використовують у індійській кухні.
Його готують шляхом витоплювання звичайного вершкового масла на слабкому вогні. При цьому з нього видаляються сторонні частки молока та вода. До переваг Гхі належить тривалий термін придатності. Банк з цим продуктом може зберігатися в теплому прохолодному місці в домашніх умовах протягом багатьох місяців. При кімнатній температурі він має консистенцію, що нагадує арахісову олію.
Продукт має приємний смак і чудово підходить для використання в кулінарії, особливо для приготування кондитерських виробів. Пропонуємо познайомитися з корисними властивостями олії Гхі. Висока температура димоутворення Температура димоутворення — показник, у якому той чи інший вид масла починає димитися.
Смажити продукти на звичайному маслі за такої температури не можна, оскільки це може призвести до займання і спровокувати виділення з жирів, що окислюються, вільних радикалів, що становлять небезпеку для здоров'я людини. Олія Гхі визнано чудовим продуктом для використання з кулінарною метою. У нього дуже висока температура димоутворення, яка майже на 100 ° C вище, ніж у вершкового масла.
Це дозволяє рекомендувати цей продукт для смаження, пасерування та випікання. Корисний склад 1 ст. л. олії Гхі містить 108 мг вітаміну A. Це приблизно 15% від рекомендованої добової дози. Крім того, продукт багатий на вітамін Е, що є сильним антиоксидантом, і незамінними жирними кислотами. Вміст лінолієвої кислоти в олії Гхі становить 4-5%.