Гвоздика - прянощі, що представляє собою бутони гвоздикового дерева, що належить до сімейства миртових. Батьківщиною його є Молуккські острови. В якості прянощів здавна використовується в країнах Сходу, переважно в Японії і Китаї. В культурі вирощують в Малайзії, Індії, Індонезії, Танзанії, на островах Пемба, Занзібар і Мадагаскар.
Гвоздика гарної якості, якщо її з силою кинути в склянку з водою, повинна тонути, в крайньому випадку - плавати вертикально, капелюшком вгору, але не горизонтально (це буде означати погана якість). Мелена гвоздика порівняно швидко видихається і мало прийнятна в такому вигляді для вживання.
Гвоздика володіє пекучим смаком і сильним ароматом. Пекучість сконцентрована в основному в черешках бутона, а найбільш тонкий аромат - в капелюшку.