Пекмез готують зі свіжого соку винограду без цукру шляхом випарювання. Корисні властивості пекмез обумовлені наявністю в ньому органічних кислот, мінералів, вітамінів. Виноградний пекмез - дуже цінний продукт харчування, він підвищує апетит, покращує кровообіг, підтримує серцево-судинну систему, зміцнює капіляри, рекомендується вживати для підвищення гемоглобіну. Можна використовувати як афродизіак. Виноградний пекмез вважається найефективнішим засобом турецької народної медицини від усіх недуг. За кількістю вітаміну В1, В2 і заліза цей продукт у багато разів перевищує мед.
Пекмез можна додавати в якості природного підсолоджувача в сир, йогурт, запіканку, млинці, морозиво напої, кондитерські вироби. Пекмези стануть прекрасними складовими соусу до риби і м'яса. Загалом, пекмез знадобляться всюди, де підкаже Ваша фантазія. Змішайте будь пекмез з тахіни - пастою з меленого кунжутного насіння - і вийде смачний рідкий десерт, схожий на халву. Вважається, що такий десерт прекрасно зігріває - тому прекрасно підходять для нашого клімату.