Ксиліт - це так званий цукровий спирт, який найчастіше отримують із беріз. У молекулі 5 атомів вуглецю. На відміну від цукрів з 6 та 12 атомами вуглецю, таких як: глюкоза, фруктоза, сахароза та лактоза, він не ферментується у шлунково-кишковому тракті.
Ксиліт повільно обробляється в організмі з мінімальною часткою інсуліну, внаслідок чого глікемічний індекс нижчий, ніж у 14 разів цукру. Він містить майже вдвічі менше калорій, ніж цукор! Ксіліт може замінити цукор для приготування різноманітних кулінарних виробів. Ксіліт зменшує зубний наліт, допомагає підтримувати мінералізацію зубів, знижує глікемічну відповідь після їжі. Він дотримується в раціоні діабетиків, у людей із порушеною толерантністю до глюкози, резистентністю до інсуліну.
Ксіліт дуже рекомендується для людей, які хочуть схуднути (без аскетичної відмови від солодощів) через те, що, крім незаперечних переваг, він забезпечує організм на 40% менше калорій, ніж цукор, і (на 100%) однаково солодкий.
Ксиліт - це біла кристалічна речовина, яка виглядає і має смак цукру. Це відрізняється від інших підсолоджувачів, таких як сорбіт, фруктоза або глюкоза, тим, що в молекулі міститься 5 замість 6 атомів вуглецю, в результаті чого відбувається основна реакція в організмі, а не кисла, як цукор.