Олія кунжутна (сезам) добувають з сирого, віджатого насіння однорічної маслянистої рослини сімейства Pedaliaceae, наукова назва якого Sesamum indicum свідчить про індійське походження, так як в Індії її почали культивувати більш 5000 років тому.
Батьківщиною сезаму вважається Південна Африка, де до сих пір його можна зустріти в дикому вигляді. В даний час ця рослина вирощують в Африці, Середній Азії, Індії, країнах Далекого Сходу і Закавказзя, де воно знайшло широке застосування в різних областях. Кунжут і олія з нього обов'язково входить в меню корисної Середземноморської дієти, в нашій країні насіння використовуються для посипання хлібобулочних виробів, виготовлення халви.
Кунжут називають королевою олійних культур з високою біологічною цінністю. Кунжутна олія - смачний, корисний і доступний продукт з широким діапазоном застосування. Олія може мати колір від світло-коричневого до темно-червоно-коричневого, аромат і смак залежать від ступеня прожарювання.
Легку кунжутну олію холодного віджиму виготовляють із сирих насіннячок. Вона має світлий колір, нейтральний масляний смак, цінується за чистоту і екологічність, відноситься до еко-продуктів і легко вписується в будь-яку страву. Смажене масло люблять за багатий, горіховий смак і виразний аромат кунжуту, який покращує смак страв.