Бобова рослина нут - дуже популярна серед поціновувачів корисної їжі, вегетаріанців. Вона займає трете місце після горошку, квасолі. Високий вміст білка дозволяє вегетаріанцям успішно замінювати тваринний білок без шкоди для власного здоров'я. Доцільно включення продукту в раціон на період посту.
Із зерен нуту роблять борошно, пасту, морозиво, локшину, льодяники. Його додають до соусів і заправок, пюре, салатів.
Харчова цінність продукту дуже велика. У ньому міститься білків 20.1 г, жирів 5.2 г, вуглеводів 60.7 м При цьому калорійність становить 355 ккал. Страви з нуту є поживними, підходять для перекусу в будь-який час дня.
Плоди нуту дуже корисні. Вони містять вітаміни А, С, В, РР, мікроелементи Ca, Mg, K, білок, незамінні кислоти - метіонін, триптофан. Так, нут допоможе впоратися з багатьма хворобами і полегшить їх:
- Знизить рівень холестерину в крові
- поліпшить травлення
- Налагодить обмінні процеси
- Для отримання страви, нут варто заздалегідь вимочити в воді (12 годин до готування). Після цього варити 1-1,5 години. Так, можна домогтися м'якої, ніжної консистенції.