Нут або турецький горох - древня рослина. Люди, яким пощастило побувати в Індії або Таїланді знають смак цього корисного гороху.
Чим корисний нут?
Він має в своєму складі 80, сприятливо впливаючих на організм людини речовин. Це бобова рослина має селен, який активно бореться зі старінням, корисний для мозку. Також містить 50% вуглеводів, 8% білка, 12% жирів, різні вітаміни, мінерали, кальцій, і інші. У його білку багато амінокислот, метіоніну, лізину. Нут займає перше місце серед бобових культур за вмістом корисних речовин. Клітковина міститься в кількості 2,6%. При цьому він має дуже невелику кількість калорій - 120 на 100 грам продукту.
Склад:
Плоди нуту, органічно вирощені
Особливості виробництва:
Цей горох вирощують в чистих районах України, при цьому не використовуються різні хімічні домішки і добрива. Продукт зростає природним шляхом.
Як готувати?
Перш, ніж приступити безпосередньо до приготування, необхідно попередньо замочити бобові в холодній воді. Робиться це на ніч, після чого вода зливається, додається нова і ставиться на плиту. Варити слід близько 2 годин.
Пророщування:
Нут можна проростити. Для цього його промиваємо, заливаємо холодною водою і через 12 годин розсипаємо тонко на змочену марлю, зверху накриваємо також вологим марлевим шаром і залишаємо в спокої на 12 годин. Коли ви побачите проростки величиною 1-2 мм - можна вживати в їжу.
Зберігання:
Хорошим місцем для цього буде сухе і не вологе місце, де немає шкідників хлібних запасів. Уникати сонячних променів.
Термін зберігання - 1 рік. Дата фасування вказана на упаковці.
Харчова цінність (100 грам):
356 ккал - калорійність
26 г - білків
3,2 г - жири
57 г - вуглеводи
Користь (%):
РР вітамін - 16,7
Кальцій - 19,3
Калій - 43,4
Фосфор - 55,5
Сірка - 19,8%
Цинк - 23,8
Мідь - 66
Марганець - 107
Кремній - 306,7
Кобальт - 95